بیماری شانکر باکتریایی

بازدید: 20 بازدید

بیماری شانکر باکتریایی چیست ؟

درختان میوه هسته دار مثل شلیل، هلو، زردآلو، آلو و گیلاس از با ارزش ترین محصولات باغی می باشند.

آفاتی  است که  روی درختان میوه هسته دار و بیماری های آنان که در اکثر نقاط کشور نیز مشاهده می گردد اگر در زمان مناسب با آنها مقابله نشود باعث ضررهای زیادی به باغداران می شود. بیماری شانکر باعث کاهش کیفیت و کمیت محصول و مرگ درختان میوه هسته دار می شود. درختان جوان و

اين بيماري باعث كاهش كميت و كيفيت محصول و مرگ درختان هسته دار میگردد. معموال درختان جوان و درختانی که تحت شرایط نامطلوب رشد میکنندنسبت به درختان مسن و درختانی که در شرایط بهینه رشد میکنند، به این بیماری حساستر هستند.

در این مقاله به بیماری شانکر باکتریایی که یکی از مهم ترین بیماری های درختان میوه هسته دار می پردازیم.

بیماری شانکر باکتریایی (Bacterial canker)

شانکر باکتریایی بیماری است که به خاطر رشد و تکثیر باکتری ها در بافت زخمی و یا خراش‌یافته‌ی درختان ظاهر می شود . این بیماری : به صورت بافت مرده و جدا شد

  • روی پوست
  • برگ
  • ساقه
  • میوه
  • شاخه

درختان نمایان می گردد و به کُندی و اغلب در طول سالیان توسعه پیدا می‌کند. علائم برگ ابتدا به صورت لکه های نامنظم قهوه ای ظاهر می شود که در نهایت باعث ریزش برگ ها می شود.

بروزترین مقالات در حوزه کشاورزی را میتوانید در سامانه از پاچیرا دنبال کنید .

همچنین، می تواند به صورت تغییر رنگ یا قسمت های مورد آسیب روی پوست درختان و یا خروج صمغ در بافت زخمی، ظاهر شود. برخی از شانکرها، تنها پیامدهای جزئی دارند، ولی برخی دیگر ممکن است برای گیاه کشنده باشند. با انجام اقدامات مدیریتی، انجام هرس به صورت صحیح و سم پاشی به موقع امکان کنترل بیماری ،کاهش خسارت و افزایش محصول در سطح اقتصادی وجود دارد.

عوامل موثر بر ایجاد شانکر در درختان:

بسیاری از ارگانیسم ها مثل قارچ ها، ویروس ها و مایکوپلاسماها می‌توانند باعث بیماری شانکر شوند. اما علت اصلی این بیماری در اغلب درختان شانکر باکتریایی، می باشد.

باکتری عامل بیماری در پوست بافتهای بیمار در حاشیه شانکرها، در جوانه های به ظاهر سالم و یا در سیستم آوندی گیاه زمستان گذرانی میکند. شانکر  می‌تواند در اثر زخم و آسیب ناشی از علف‌خواران، ماشین‌های چمن‌زنی، حشرات، مواد شیمیایی، شرایط محیطی، سرمازدگی، بریدگی سر درختان، هرس زودرس درختان تغذیه‌ی نامناسب درخت ، pH نادرست خاک ایجاد شود.

شیوع بیماری شانکر  اغلب با دوره طولانی سرما و هوای مرطوب توام با سرمازدگی دیر رس بهاره همراه است. در فصل بهار بخصوص در شرایط سرد و مرطوب باکتری تکثیر شده و از محلهای زمستان گذرانی خارج و از طریق باد و باران در باغ پراکنده می شود. باکتری ها عمدتا از طریق زخمهای هرس و نواحی آسیب دیده از سرمازدگی در پاییز و زمستان و همچنین در زمان ریزش برگها در پاییز زمانی که زخمهای محل ریزش برگها ، تازه هستند وارد گیاه میشوند. پس از عفونت، باکتری تکثیر می شود و اگر به جوانه های جانبی برسد باعث مرگ جوانه میشود. شانکرها در زمستان گسترش کمی دارند اما دوباره در بهار با فعالیت باکتری گسترش می یابد و شانکرهای ایجاد شده نرم و اسفنجی همراه با ترشح صمغ هستند.

از پاچیرا منبع موثقی در حیطه کشاورزی است که شما بتوانید با استفاده مقاله های کشاورزی موجود در آن اطلاعات کشاورزی خود را افزایش دهید.

عوامل بیماری زای موثر بر شانکر باکتریایی:

باکتری عامل ایجاد شانکر، (Pseudomonas syringae) است که از طریق پوست آسیب‌ دیده یا جراحت موجود بر درختان، مانند بریدگی شاخه، به درختان نفوذ می‌کند. همچنین، پاتوژن‌هایی از جمله سیتوسپورا (Cytospora)، ورتیسیلیوم (Verticillium) و نکتریا (Nectria) می‌توانند منجر به شانکر باکتریایی، شوند.

زمان بروز بیماری شانکر باکتریایی:

بیماری شانکر باکتریایی؛ در فصول پاییز، زمستان و ابتدای بهار (در هوای خنک و مرطوب) آغاز میشود. همچنین می‌تواند با عواملی مثل :

  • باد
  • آب
  • چوب
  • جوانه‌ های آلوده
  • حشرات
  • ابزار هرس

پخش شود.

مکانیزم عمل باکتری‌ شانکر در درختان:

باکتری بعد از ورود به درخت، محیطی آبکی و غنی از مواد مغذی، بین سلول‌های گیاهی ایجاد می‌ کند، تا بتواند در آن تکثیر  یابند و به کلون‌سازی در بافت‌های گیاهی ادامه دهند. همچنین، این باکتری‌ها می‌توانند پروتئینی تولید کنند تا زخم حاصل از سرمازدگی در درختان افزایش یابد تا با خیالی آسوده در آن زندگی کنند.

پیشگیری و مبارزه با بیماری شانکر باکتریایی:

پیشگیری از بیماری بهترین روش محافظتی به حساب می آید. بهتر است گونه‌ های بومی یا سازگار با منطقه ‌ی آب و هوایی خود را بکارید تا اینکه به دنبال بهترین سم شانکر، باشید. این کار باعث می‌شود گونه‌های درختی، استرس کمتری را متحمل ‌شده و به خوبی با شرایط کلی محیطی منطقه سازگار شوند. درمان قطعی برای درمان شانکر باکتریایی، در درختان وجود ندارد. ولی می توان با پیشگیری مانع از ابتلای درختان به بیماری شد.

دوری از استرس و اعمال مدیریت مناسب:

موثرترین محافظت در برابر بیماری ‌های شانکر اجتناب از استرس می باشد. اعمال مدیریت صحیح در تغذیه بر اساس نتایج آزمایشات خاک و برگ، آبیاری کافی و مناسب و انجام عملیات هرس، مبارزه به موقع با سایر آفات و بیماری ها تا حد زیادی به سلامت درخت کمک می کند. در هنگام ابتلای درخت به شانکر باکتریایی باید تا جای ممکن قسمت های آلوده را از درخت جدا کرد . همچنین قسمتهای خشک درخت بریده و سوزانده شود، تا از گسترش بیماری جلوگیری گردد.

استفاده از نهال سالم:

این بیماری توانایی ایجاد آلودگی در تمام مراحل رشد درختان میوه هسته دار را دارد به همین خاطر امکان آلودگی در نهالستان هایی که اصول لازم در زمینه تهیه نهال سالم رعایت نمی شود وجود دارد. برای تهیه نهال سالم از نهالستان های معتبر دارای گواهی انجام شود.

از خرید نهال فاقد برچسب  از تولیدکنندگان و توزیع کنندگان نامعتبر در کنار خیابانها خودداری کنید.

عملیات هرس:

اجتناب از انجام هرس در ابتدای فصل بهار و باییز که فعالیت باکتری ها بیشتر است.

عملیات هرس در زمستان که تراکم باکتری کم است انجام گیرد. شاخه های درگیر بیماری ( ترشح صمغ از محل آلودگی) را 10 سانتی متر پایین تر از محل آلودگی بریده و بسوزانید.

پس از هرس محل زخم هرس را با چسب باغبانی پوشانده و  وسایل هرس را با محلول وایتکس ضدعفونی کنید.

برداشتن زخم های روی تنه:

تراشیدن قسمت هایی که درگیر شدن روی تنه و شاخه های قطور که زیر محل ترشح صمغ قرار دارد با چاقوی پیوند تمیز و ضد عفونی شد. محل زخم با مخلوط بردو چهاردرصد پوشانده شود. تراشیدن زخمها تا رسیدن به بافت سالم و برداشته شدن تمام بافتهای قهوه ای و بیمار ادامه پیدا کند.

سمپاشي:

سمپاشي درختان میوه هسته دار  در دو نوبت انجام می شود :

  •  در پائیز  بعد از ریختن برگهای درختان صورت می گیرد.
  •  به شرایط محیطی در زمستان و یا بهار قبل از تورم جوانه ها محلول پاشی صورت گیرد.

محلول پاشی با استفاده از مخلوط بردو  یک درصد و یا اکسی کلرورمس يا بردوفيكس سه در هزار انجام شود.

سامانه از پاچیرا خدمات دیگری از جمله فروش محصولات کشاورزی و انواع بذر های کشاورزی و کود های کشاورزی و ماشین آلات و ادوات کشاورزی را در سایت بازار آنلاین از پاچیرا فراهم نموده است.

دسته بندی وبلاگ
اشتراک گذاری
متنی در رابطه با نویسنده مطلب. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز، و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد، کتابهای زیادی در شصت و سه درصد گذشته حال و آینده، شناخت فراوان جامعه و متخصصان را می طلبد، تا با نرم افزارها شناخت بیشتری را برای طراحان رایانه ای علی الخصوص طراحان خلاقی، و فرهنگ پیشرو در زبان فارسی ایجاد کرد.
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت